Vaals viert 75 jaar bevrijding

In het weekend van 21 en 22 september – een week voor Cittaslow Sunday – herinnert, bespreekt en viert de gemeente Vaals 75 jaar bevrijding. De Tweede Wereldoorlog heeft grote invloed gehad op de identiteit van (inwoners van) Vaals. Het is belangrijk om daar bij stil te staan. Daarom worden er activiteiten georganiseerd rondom 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals. Een groot aantal verenigingen uit Vaals verleent medewerking aan de feestelijkheden.

Het programma, genaamd Vaals Vrij, ziet er als volgt uit:

Zaterdag 21 september

Op zaterdag 21 september wordt om 20.00 uur op het Von Clermontplein (in de openlucht) het indrukwekkende theaterconcert ‘In het zicht van de vrijheid’ opgevoerd. Dit stuk, met muziek, zang en een verhalenverteller, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de laatste uren van de verzetshelden Joep Francotte (uit Vaals) en Sjeng Coenen. De muziekkeuze is divers (van madrigaal tot chanson en van protestlied tot aria en duet) en wordt uitgevoerd door aansprekende solisten (Suzan Seegers, Lien Haegeman, Pascal Pittie en Vincent Kusters). Het theaterconcert is net als alle andere activiteiten gratis toegankelijk.

Zondag 22 september

Op zondag 22 september is er om 11.00 uur een openluchtmis op het Von Clermontplein, waaraan vele verenigingen uit de gemeente Vaals een bijdrage leveren. Aansluitend aan de mis barst het feest in Vaals los, met foodtrucks, drankjes, dans en livemuziek van verschillende dixieland jazzbands en de B√∂hmerwaldkapel. Om 14.00 uur vertrekt een Umbrella Parade, waarbij kinderen en andere inwoners met versierde paraplu’s in een kleurrijke stoet door het centrum van Vaals trekken. Vervolgens is het nog de hele middag feest op het Von Clermontplein!

Meer informatie over het programma op www.vaals.nl/bevrijding.