Echt-Susteren

Sinds november 2015 heeft de gemeente Echt-Susteren het keurmerk Cittaslow (achtste Cittaslow van Nederland).

Het goede leven in Echt-Susteren

In Echt-Susteren – het Smalste Stukje Nederland – vieren we het goede leven. Hier wordt immers al eeuwenlang hard gewerkt, maar ook volop genoten. Dat kenmerkt onze cultuur en ons gebied. Daar is de gemeente zuinig op. We willen de gemeente leefbaar en aantrekkelijk maken en houden voor onze inwoners, ondernemers én bezoekers. Wij vinden het belangrijk dat zij zich bij ons thuis voelen. Ze moeten zich door ons gesteund voelen bij het realiseren van hun ideeën en wensen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen kan meedoen, bijvoorbeeld door (duurzame) ondernemingen te starten, een bijdrage te leveren aan onze buurtpreventieteams of gebruik te maken van ons uitgebreide wandel- en fietsnetwerk.

Actieve kernen

De gemeente bestaat uit de 9 kernen, waarvan 3 stadjes: Echt, Pey, Sint Joost, Maria Hoop, Koningsbosch, Susteren, Roosteren, Dieteren en Nieuwstadt. Dankzij de vele aanwezige voorzieningen, medische centra, gemeenschapshuizen en een rijk verenigingsleven (met maar liefst meer dan 300 verenigingen!) zijn de kernen leefbaar en vitaal.

Veelzijdig groen

De gemeente kenmerkt zich verder door haar veelzijdige landschap. Groen en landelijk, zo is Echt-Susteren te typeren. Met maar liefst zes verschillende landschapstypen, welke zijn ontstaan door de Maas en de Rijn. Een interessante afwisseling van maas- en beekdalen, oude ontginningen en hoogterrassen kenmerkt het groene buitengebied van de gemeente.

Toegankelijk

De bereikbaarheid en toegankelijkheid van de gemeente is uitstekend. Met maar liefst twee treinstations, goede verbindingen over de weg en het water is Echt-Susteren rijk bedeeld. De gemeente heeft een uitgebreid wegennet voor fietsers, wandelaars en ruiters. Daarbovenop zijn er maar liefst zes vliegvelden binnen een uur rijden te bereiken.

Samenwerking in het hart van Europa

Voor Echt-Susteren is oriëntatie op het buitenland haast een vanzelfsprekendheid. Met aan de westkant het Belgische Maaseik (ook Cittaslow!) en aan de oostzijde de Duitse plaatsjes Waldfeucht en Selfkant heeft Echt-Susteren meer buitenlandse dan binnenlandse grenzen. Met een afstand van maar 4,8 kilometer tussen België en Duitsland is deze gemeente niet voor niets Het Smalste Stukje Nederland waar genieten en kwaliteit van leven hoog in het vaandel staan. Zowel in het heden als verleden is Echt-Susteren een gemeente die sterk grensoverschrijdend georiënteerd is. Samenwerking gebeurt dan ook veelvuldig over de grenzen heen.

Van eigen bodem

Fietsen, wandelen en lekker uit eten zijn de belangrijkste activiteiten van toeristen en recreanten. Op dat gebied heeft Echt-Susteren veel te bieden met meer dan 250 kilometer fiets- en wandelpaden en de nodige sfeervolle restaurants. Streekproducten kenmerken het specifieke karakter en met het Limburgs Kloostervarken (Livar), krachtig bier en kaas uit Nieuwstadt (Kruijens Kracht) en Limburgse vlaaien van de Echte bakker heeft de gemeente diverse

kwalitatieve streekproducten die bekendheid genieten op Euregionale schaal. Het vrijetijdsaanbod kent verschillende verblijfsaccommodaties, een golfbaan, recreatiezwembaden en grote speeltuinen. Om dit mogelijk te maken werkt de gemeente nauw samen met lokale ondernemers.

Met trots: Cittaslow

We hebben oog voor elkaar en voor het mooie gebied waarin we leven. Dat gaat uiteraard niet vanzelf, maar vergt aandacht en inspanning. We willen proberen het elke dag een beetje beter te doen. En dat wordt gewaardeerd; zelfs internationaal. We dragen met trots het keurmerk Cittaslow. Een keurmerk waarmee we ons goed kunnen profileren als woon-, werk- en recreatiegemeente. De gemeente is al hartstikke goed bezig. Nu is het zaak dat te behouden én te versterken wat beter kan, zodat we onze inwoners een nog fijnere woonplek kunnen geven, toeristen kunnen mobiliseren ons te bezoeken en bedrijven kunnen interesseren zich hier te vestigen. Het keurmerk Cittaslow houdt ons hierbij bij de les.

Kijk voor meer informatie op www.echt-susteren.nl/cittaslow.