Vaals

Het leven is goed in Cittaslow Vaals
Vaals werd op 25 juni 2011 uitgeroepen tot vierde Cittaslow van Nederland en daarmee de eerste in Limburg. Wie Vaals bezoekt zal ontdekken dat het dit keurmerk dubbel en dwars verdient.

Cittaslow staat voor kwaliteit van leven, zowel voor inwoners als bezoekers. Als “kleine Schwester von Aachen” beschikt Vaals op slechts een steenworp afstand over voorzieningen van hoog niveau, zoals  de toptechnologische universiteit RWTH en het gevarieerde cultuuraanbod in Aken.

Monumentaliteit, natuur, en gastvriendelijkheid

Vaals staat bekend om zijn prachtige natuur, maar ook het stadje zelf is het ontdekken waard. U vindt er tal van musea, kerken en monumenten. Via idyllische weggetjes en pittige slingerbochten kunt u de dorpskernen van Vijlen, Lemiers en Holset verkennen, waar de landelijke omgeving en markante vakwerkhuizen het decor bepalen. Het “bergdorpje” Vijlen bruist van de activiteiten en in de kern Lemiers mag een bezoek aan het oudste zaalkerkje van Nederland niet ontbreken.

De grote on-Nederlands aandoende huizen en statige zakenpanden geven het centrum van Vaals een buitenlandse grootstedelijke uitstraling. Het nieuwe Koningin Julianaplein is hét voorbeeld van Cittaslow-kwaliteit: de blik gericht op de toekomst, maar met behoud van cultuurhistorisch erfgoed.

Vaals beschikt over een uitgebreid natuur- en recreatiegebied dat zich uitstrekt van het Zuid-Limburgse heuvelland tot de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen. De grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten. Wandelen en fietsen is hier puur genieten van rust en ruimte!

Cittaslow staat ook voor gastvriendelijkheid. In de vele eetgelegenheden kunt u genieten van heerlijke streekproducten, maar ook van gerechten uit de Italiaanse, Duitse, Franse en zelfs de Cubaanse keuken.

Drielandenpunt
Op de Vaalserberg, 322,5 meter hoog, bevindt zich het Drielandenpunt. Hier komen de grenzen van Duitsland, België en Nederland samen. Wist u dat dit punt ongeveer een eeuw geleden zelfs een Vierlandenpunt was, met als vierde land Moresnet? Op het Drielandenpunt kunt u genieten van het uitzicht over Nederland, Duitsland en België.

Hart van de Euregio

Vaals ademt de sfeer van buitenland in eigen land. De dynamiek van het leven in een grensstreek is hier dagelijks voelbaar. Op vele gebieden zoekt Vaals de samenwerking met de grote Duitse stad Aken.

Door zijn unieke ligging in de Euregio Nederland, Duitsland, België is Vaals bijzonder internationaal georiënteerd. Dit uit zich onder meer in de mix van culturen onder de inwoners, met ruim 70 nationaliteiten, die in goede harmonie met en voor elkaar leven. Ook vinden steeds meer Akense studenten een woonplek in Vaals. Zij zorgen daarmee voor een waardevolle aanvulling en verlevendiging van de gemeenschap.

Vaals is een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes in de Euregio. Naar Aken bijvoorbeeld, maar ook naar Maastricht, Düsseldorf, Keulen en Luik, stuk voor stuk steden met een rijk verleden.

Welkom in Cittaslow Vaals!

Festina lente! Kom en overtuig u zelf van al het moois dat Vaals te bieden heeft. En neem geheel in de geest van Cittaslow ruim de tijd om in rust te genieten van deze geweldige streek.

Kijk voor meer informatie op www.vaals.nl.