Westerwolde

Ontdek Westerwolde, daar waar Nederland is ontstaan…

Nergens is de historie van Nederland zo zichtbaar als in Westerwolde. Sterker nog, in deze regio is het huidige Nederland zelfs ontstaan! Niet alleen deze rijke geschiedenis, ook de prachtige natuur maken Westerwolde zeker een bezoek waard.

Het begin van Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Het glooiende, ogenschijnlijk onaangetaste landschap van Westerwolde heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Hoewel deze teruggaat tot vele eeuwen voor onze jaartelling, speelt het jaartal 1568 hierin een belangrijke rol. In dat jaar werd de Slag bij Heiligerlee voorbereid op de borg van Wedde. In 1593 kreeg Willem Lodewijk de borg van Wedde definitief in handen. Hij voltooide de bouw van de vesting Bourtange en realiseerde Oudeschans. Het was het begin van de latere Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het mooie is dat zowel de burcht als beide verdedigingswerken tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en te bezichtigen zijn! Ook het Klooster in Ter Apel dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed, laat de rijke geschiedenis van het gebied goed zien.

Rijke flora en fauna

Westerwolde is niet alleen uniek vanwege zijn historische bouwwerken. Het schitterende Westerwoldse landschap biedt volop gelegenheid om te recreëren en te genieten van alle natuurschoon. De mooie fiets- en wandelpaden maken het gebied daarvoor uiterst geschikt. Ook hier is de geschiedenis van de regio goed zichtbaar. Een verleden van ondoordringbare moerassen, grootschalige veenwinning, uitgestrekte land- en bosbouwgebieden en kabbelende riviertjes.

Eind vorige eeuw werden de beekdalen van de Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa in hun oorspronkelijke staat hersteld. De beken meanderen weer door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna. Kortom, kom Westerwolde zien, beleven en proeven!

Kijk voor meer informatie op http://cittaslowwesterwolde.nl/ of www.westerwolde.nl.