Alphen-Chaam

Alphen-Chaam heeft alles te bieden waar steeds meer Nederlanders in drukke verstedelijkte gebieden alleen maar van kunnen dromen: ruimte en rust. Nog geen tienduizend inwoners leven in een buitengewoon natuurrijk gebied van tienduizend hectare. Uitgestrekte bossen, weilanden, heide en zandduinen, beken en vennen trekken aan je voorbij. Met de uitgebreide landgoederen zoals Anneville, Luchtenburg en Hondsdonk is het ook in cultuurhistorisch opzicht een rijk gebied. Kortom: In Alphen-Chaam is het goed toeven.

Alphen-Chaam is 26 juni 2010 als eerste Brabantse gemeente Cittaslow gecertificeerd en maakt sindsdien deel uit van Cittaslow Nederland. Alphen-Chaam onderscheidt zich zoals alle Cittaslows op de beleidsterreinen Milieu, Infrastructuur, Kwaliteit van leven, Streekproducten, Gastvrijheid en Bewustzijn.

Bewustwording

Het gemeentebestuur stelt zich bij het nemen van besluiten altijd de vraag of het besluit in overeenstemming is met de uitgangspunten van Cittaslow. Cittaslow helpt zo bij het maken van keuzes en prioriteiten. Maar het versterkt ook de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers én inwoners. Daardoor blijft iedereen bij de les en blijven we ons onderscheiden op genoemde beleidsterreinen.

Supporters

Cittaslow wordt steeds meer omarmd door de inwoners van Alphen-Chaam. Ongeveer 70 bedrijven en verenigingen hebben zich aangemeld als supporter Cittaslow en dragen Cittaslow actief uit. Jaarlijks organiseren zij zelf een supportersdag en twee jaarlijks wordt aan een van hen de Cittaslow Ondernemers Award uitgereikt.

CittasTour

Ook de jeugd is betrokken bij Cittaslow. Leerlingen (groep 7 en 8) van de vier basisscholen maken jaarlijks een ontdekkingsreis in hun eigen kern: ‘de CittasTour ‘. Op www.Cittapedia.nl  laten ze aan hun leeftijdgenootjes en andere geïnteresseerden zien waar ze trots op zijn binnen hun gemeenschap. Voor de deelnemers is er en oorkonde en voor de winnaar de CittasTour Wisselbokaal.

Kijk voor meer informatie op www.alphen-chaam.nl.