Waarom Cittaslow

Lokale gemeenschappen floreren bij het onderkennen en delen van hun speciale kwaliteiten. Ze floreren wanneer ze een gezamenlijke, eigen identiteit ontdekken waar ze bij horen, en die door anderen op waarde wordt geschat.

Het Werelddorp Cittaslow mag dan ongeëvenaarde mogelijkheden gecreëerd hebben voor de uitwisseling van goederen en ideeën, het kan ook leiden tot een ongekende uniformiteit die fnuikend is voor individualiteit en creativiteit op lokaal niveau. Een alternatieve visie die snel aan populariteit wint, is die waarbij het streven naar en de verspreiding van voortreffelijkheid niet wordt gezien als iets dat slechts voor enkelen is weggelegd, maar als een voor iedereen verrijkende ervaring. Dit is het motto van het Cittaslow-netwerk.

Slow Food-netwerk
Het Slow Food-netwerk, dat ontstaan is uit een zoektocht naar de kwaliteit van het leven gebaseerd op goed eten, heeft al een gevestigde internationale reputatie en een wereldwijde aanhang van 70.000 individuele leden. De gemeenten die Slow Food principes omarmd hebben, komen nu bij elkaar om een internationaal Cittaslow-netwerk te vormen. Deze gemeenten zullen gelijksoortige experimenten uitvoeren en zich houden aan een gezamenlijke gedragscode die het belang onderstreept van de kwaliteit van het leven in hun lokale gebieden, evenals van (uiteraard) goed eten, wijn, en het bieden van gastvrijheid aan bezoekers (tijdelijke inwoners)!