Cittaslow manifest

Slow voor een beter leven

Als Cittaslow zijn we op zoek naar “gemeenten waar mensen nog steeds nieuwsgierig zijn naar vroeger, gebieden rijk aan theaters, pleinen, cafés, restaurants en spirituele plekken, met een ongerept landschap en innemende ambachtslieden, waar mensen de langzame tred van de seizoenen nog herkennen en authentieke producten, smaak, gezondheid en spontane gewoontes eerbiedigen”. Bron: Cittaslow Manifest.

Dit is de reden dat Slow Food altijd heeft gezocht naar de kwaliteit van het leven en van die zaken de belangrijkste bron heeft gemaakt voor haar succes en wereldwijde expansie. Om deze reden hebben Slow Food en de gemeenten die zich spiegelen aan haar idealen, samen het internationale Cittaslow netwerk opgericht.

Wereldwijd Slow Food partners

In tijden waarin alles ‘snel’ moet gebeuren, in tijden van productie en haast, lijkt een dergelijke doelstelling een utopie. Burgemeesters van een groot aantal gemeenten hebben zich onderling en met Slow Food verenigd om het grote gemeenschappelijke project Cittaslow te creëren. Sinds 1999 heeft de beweging zich uitgebreid tot een wereldwijd netwerk en op die wijze overheden, burgers en Slow Foodpartners met elkaar verbonden.

Het gemeenschappelijke doel hierin is het delen van ervaringen met betrekking tot uitstekend eten, inkomen, kwaliteit van service en zorg voor het milieu.