Heerde

Heerde werd op 21 oktober 2012 Cittaslow en was daarmee de vijfde Cittaslow van Nederland. Deze gemeente in Noord-Oost Gelderland heeft alles wat je van een Cittaslow-gemeente kunt verwachten: rust en ruimte, mooie natuur, rijke cultuurhistorie, streekproducten en een gastvrije bevolking.

Rijke variëteit aan landschappen

De gemeente Heerde kenmerkt zich doordat diverse soorten landschappen zich dicht bij elkaar bevinden. In het westen het bos- en heidelandschap van de Veluwe. In het Oosten het rivierlandschap van de IJssel. En daartussen een mozaïek van bosschages en agrarische kavels. De gemeente kent een schat aan bijzondere, nog authentieke kwaliteiten die in grote delen van Nederland vrijwel zijn verdwenen.

Veel cultuurhistorie

Heerde heeft veel cultuurhistorische monumenten, zoals de IJsselhoeven, de molens en de watermolens. Verder kent de gemeente meerdere statige villa’s, waarbij ook kasteel Vosbergen kan worden genoemd, en zijn er in de gemeente verschillende historische kerkgebouwen te vinden. Het meest opvallend is wel het kerkje van Vorchten, het oudst nog in gebruik zijnde kerkje van Nederland met de typerende zadeldakvorm.

Heerlijk recreëren

Heerde is een gemeente waar u volop kunt genieten van rust, natuur en cultuur. Vele fietsroutes en (klompen)paden doorkruisen de gemeenten, zodat u heerlijk kunt fiets en wandelen. Bijvoorbeeld over de heide van De Dellen, waar u de schaapskudde ziet grazen. Of uitkijkend over de IJssel vanaf de IJsseldijk. Maar u kunt ook genieten op een terrasje in het sfeervolle centrum van Wapenveld of Heerde. Lekker zonnen en zwemmen aan het Heerderstrand. Of juist cultuur opsnuiven langs de cultuurroute. Het kan allemaal. De gastvrije bevolking ontvangt u met open armen!

Kortom

Heerde is een gemeente die heel veel te bieden heeft. Niet voor niets zijn de inwoners er trots op om ‘te wonen waar anderen op vakantie gaan’!

Kijk voor meer informatie op www.heerde.nl.