Tijdens de jaarlijkse Hubertusmarkt in Gulpen op zaterdag 9 november werden dit jaar de eerste ambassadeurs benoemd van Cittaslow Gulpen-Wittem. Burgemeester Ramaekers-Rutjens overhandigde in de middag persoonlijk de certificaten aan zes ondernemers.
Cittaslow staat voor ‘het goede leven’. De ondernemers zijn officieel benoemd tot ambassadeur omdat zij hebben aangetoond dat zij de Cittaslowfilosofie reeds uitdragen. De waarden die passen bij de Cittaslowgedachte maken onderdeel uit van hun identiteit en uitstraling. Een aantal van de kersverse ambassadeurs heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan het binnenhalen van het keurmerk voor Gulpen-Wittem in 2018. Het zijn onder andere de inwoners en ondernemers die Gulpen-Wittem tot een Cittaslow-gemeente maken. De volgende ondernemers zijn hierin op 9 november gekend:
Eugène Vaessen, Gerardushoeve in Epen
De Gerardushoeve in Epen richt zich op een duurzame benadering van streekgastronomie. Het motto ‘van boer naar bord’ van de Gerardushoeve duidt op de korte lijnen die er bestaan tussen (eigen) productie en consumptie van regionale streekproducten van (ambachtelijke) toeleveranciers uit de directe Euregionale omgeving.
André Leclercq, Eyserhalte in Eys
Midden in de heuvels van Zuid-Limburg tussen Eys en Wittem bevindt zich de Eyserhalte; een bloeiende delicatessenzaak met een ruim assortiment aan groenten en fruit, onder andere afkomstig van eigen landgoed. Een ongeëvenaarde beleving van eerlijke, culinaire streekgebonden producten in Limburg is waar de Eyserhalte voor staat.
Jan Paul Rutten, Gulpener Bierbrouwerij in Gulpen
Als onafhankelijke familiebrouwerij zorgt de Gulpener bierbrouwerij al sinds 1825 voor een sterke band met de omgeving en zijn ze graag van meerwaarde voor de wereld om hen heen. Daarom brouwen ze bier met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen, gebruiken ze milieuvriendelijke hop uit hun eigen hoptuin en komt de gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijkt de Gulpener bierbrouwerij de kwaliteit en smaak van de bieren, versterken ze de regio en verkleinen ze hun ecologisch voetafdruk.
Rob Kemmeren, Dalauro Bed & Breakfast in Eys
Dalauro is een plek om je thuis te voelen, een plek waar je met open armen wordt ontvangen en waar je kunt genieten van een met liefde bereid ontbijt en op vrijdagavond van het gastendiner. Zij gebruiken uitsluitend lokale streekproducten. Door het beste van Italië en Zuid-Limburg – de uitzichten, smaken en gastvrijheid – te combineren, zorgen zij ervoor dat hun gasten een onvergetelijk verblijf hebben in het ‘Toscane van Limburg’!
Janine Lardinois, Schaapskooi Mergelland in Epen
Schaapskooi Mergelland creëert natuurwaarden in natuurgebieden en stedelijk groen. Dit doen zij door het realiseren van een duurzaam begrazingsbedrijf met schapen, ingebed in maatschappelijke belangen als mens, milieu en dierenwelzijn. Begrazing met schapen heeft een gunstig effect op de structuurvariatie, de soortensamenstelling en de ontwikkeling van de vegetatie.
Jack Janssen, Taverne Lambieck in Eys
Taverne Lambieck werkt met -en verwerkt op- pure wijze voedselproducten en laat daarbij alles zoveel mogelijk in zijn eigen waarde. Ze kiezen bewust voor producten die op een verantwoorde manier zijn gemest, behandeld en/of gevangen zoals MSC gecertificeerde vis, biologisch rund, kalf, varkensvlees en gevogelte. Daarnaast werken ze bij voorkeur met zoveel mogelijk streekproducten.
Binnenkort kunnen ook andere ondernemers, inwoners, stichtingen of verenigingen het prestigieuze Cittaslow ambassadeurschap verwerven, en daarmee laten zien dat ook zíj een waardevolle bijdrage leveren aan de goede kwaliteit van leven in Gulpen-Wittem. De gemeente zal hier binnenkort over communiceren via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen.
fotograaf Pol Beckers