Cittaslow Sunday Gulpen-Wittem – 20ste Wahlwiller Wijnfeest

20ste Wahlwiller Wijnfeest

Oudste wijnfeest van Nederland vindt weer plaats in wijndorp Wahlwiller

In het laatste weekend van september, op 28 en 29 september, wordt in wijndorp Wahlwiller voor de 20ste keer het traditionele wijnfeest georganiseerd, dat hiermee het oudste wijnfeest van ons land is.

Programma zaterdag

Op zaterdag 28 september worden vanuit Wahlwiller twee gratis wandelingen aangeboden van 5 en 10 kilometer. De 10 kilometer wandeling is de nieuwe, bewegwijzerde ‘Route des Vins’ die Gemeente Gulpen-Wittem en Visit Zuid-Limburg ontwikkeld hebben: de eerste wijnwandelweg in de regio waarbij men kennis maakt met de Zuid-Limburgse wijn. Volg het nieuwe druifsymbool en je passeert maar liefst vijf wijngaarden rondom Wahlwiller en Eys met verbluffende uitzichten en veel leuke wijnweetjes. Middels informatieborden bij de wijngaarden laten de Wittemer Wijngaard, de Cunibertus Wijngaard, de Hubertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander wandelaars kennis maken hun bedrijf, terroir, druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. De 5 kilometer route is een verkorte versie rondom Wahlwiller. Na terugkomst kan er in de Wittemer Wijngaard volop geproefd worden van de lokale wijnen uit de omgeving.  Starten kan vanaf 13.00 uur vanaf de parkeerplaats in Wahlwiller.

Programma zondag

Het traditionele wijnfeest dat dit jaar haar 20ste jubileum viert, vind plaats op zondag 29 september. Om 11.00 uur wordt er gestart met een openluchtmis, opgeluisterd door harmonie Excelsior. Vanaf 12.00 uur staan diverse wijnboeren uit de regio klaar om de bezoekers kennis te laten maken met hun product. Diverse kwaliteitswijnen van onder meer Wittemer Wijngaard, Hubertus Wijngaard, Wijndomein Stokhem, Stokhemmer Wingerd, Wijngoed Salamander, Wijndomein Holset en Landgoed Overst kunnen geproefd worden. Rond 14.00 uur vindt het jaarlijks hoogtepunt plaats: de presentatie van de nieuwe wijnkoningin met het zingen van het wijnlied en een traktatie van de speciale Koninginnewijn. Het muzikaal vertier wordt verzorgd door de Heuvelland Kapel, blaaskapel ’t Kumt, de Moselsänger en Sjeng, Sjer en d’r Sjele. Ook kan er volop geproefd worden van Afrikaanse specialiteiten waarvan de opbrengst naar het goede doel (Uganda Kitgum Education Foundation) gaat. Tevens is dit wijnfeest het sluitstuk van de Limburgse Wijnweek.

Wijnexpres

Wilt u ook graag een bezoek brengen aan het Wahlwiller wijnfeest en dat op een ludieke manier doen? Neem dan de wijnexpres van de Miljoenenlijn die vertrekt op het station in Simpelveld. Gedurende de 1 uur durende treinreis geniet u van enkele hapjes en glaasjes wijn. Vanaf het station in Eys gaat u via de nieuwe wijnwandelroute naar het wijngoed in Wahlwiller. Omstreeks 16.30 uur gaat u weer richting het station in Eys waar de trein u weer terugbrengt naar het station in Simpelveld. Om deel te nemen aan deze prachtige en ludieke treinrit dient u zich aan te melden vóór 23 september bij https://www.tickly.nl/tickets/culinair-miljoenenlijn.

Cittaslow Sunday

Naast de lancering van de eerste bewegwijzerde wijnroute, is er nog iets bijzonder deze editie: de Cittaslow Sunday. Deze jaarlijks terugkerende dag vindt dit jaar ook plaats op 29 september waarbij elke Cittaslow gemeente laat zien wat hun keurmerk betekent. Een jaar geleden heeft de gemeente Gulpen-Wittem het Cittaslow keurmerk in ontvangst mogen nemen: een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van onder andere landschap, streekproducten, gastvrijheid en cultuurhistorie goed scoren. Hierbij speelt de wijnbouw in de gemeente een grote rol.

“Gulpen-Wittem is bijzonder en onderscheidend mede vanwege de authentieke streekproducten die onze gemeente levert”, aldus Nicole Ramaekers, Burgemeester gemeente Gulpen-Wittem. “Tijdens het Wahlwiller Wijnfeest maakt u kennis hiermee! Maar liefst acht wijnboeren uit de regio zijn aanwezig en presenteren verschillende wijnen. Daar zijn we als Cittaslow gemeente natuurlijk hartstikke trots op. Zondag 29 september is uitgeroepen tot internationale Cittaslow Sunday. Cittaslowgemeenten dragen op deze dag (wereldwijd) de Cittaslow gedachte uit. Het Wahlwiller Wijnfeest geeft hier een mooie invulling aan!”

Meer informatie vindt u op https://www.facebook.com/Wahlwiller-Wijnfeest-512881535725471/ en http://www.wahlwillerwijnfeest.nl/.