Boomfeestdag in 2e Exloërmond op 18 maart

Op woensdag 18 maart viert Borger-Odoorn de Nationale Boomfeestdag in 2e Exloërmond. De gemeente honoreert hiermee het verzoek van de inwoners van het dorp om een aantrekkelijk park met een natuurlijke uitstraling te creëren bij het appartementencomplex Mondkersheem. De bedoeling is om het park hiermee een centrumfunctie te geven voor de inwoners van het dorp. Dit evenement is onderdeel van de festiviteiten in het kader van 10 jaar Cittaslow Borger-Odoorn.

Burgemeester Jan Seton en wethouder Freek Buijtelaar planten na het welkom en openingswoord samen met enkele leerlingen van OBS de Westhoek en CBS de Wegwijzer een boom in het parkje bij Mondkersheem. Seton: “Wij vieren de Boomfeestdag in het kader van 10 jaar Cittaslow. Het initiatief om met de bewoners van 2e Exloërmond een mooi park aan te leggen om met elkaar van te kunnen genieten is een mooi voorbeeld van de naoberschap die wij koesteren in onze gemeente. Oud en jong werken met elkaar aan een prettige leefomgeving waar de natuur een belangrijke plek inneemt. Dit past bij Cittaslow en dat willen wij waar mogelijk steeds weer benadrukken. Ook IVN werkt mee aan de Boomfeestdag met een programma met allerlei leerzame activiteiten voor de aanwezige leerlingen. Dus kom kijken en meedoen op 18 maart!” 

De leerlingen planten samen een bosplantsoen aan en zaaien een weide in met een bloemenmengsel om een kleurrijke voedselplek voor bijen en vlinders te creëren. Wethouder Freek Buijtelaar: “We streven naar een grotere verscheidenheid van bloemen en kruiden in bermen, natuurparkjes en slootkanten. Bijen, vlinders en andere insecten zijn afhankelijk van bloemen en grassen voor voedsel en voortplanting. Ook vogels en kleine zoogdieren hebben baat bij veel insecten en zaden voor voedsel. Met het inrichten van parkjes zoals deze bij Mondkersheem, leveren we ook weer een mooie bijdrage aan natuurbewustzijn en stimulering van de biodiversiteit.” 

De aanleg van het park komt helemaal tot stand met, door en voor de inwoners van 2e Exloërmond. Van het bedenken, het maken van de tekeningen tot de aanleg van het park. Omwonenden en zorgboerderijen in de omgeving steken op woensdag 18 maart dan ook de handen uit de mouwen. Ook plaatselijke ondernemers leveren hun aandeel en plaatsen in de toekomst nog enkele bankjes in het park.