Filosofie

Goed leven betekent: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven voor de inwoners gemakkelijk en plezierig maken.

Slow leven houdt in: je langzaam haasten, ‘festina lente’, zoals men vroeger zei in het Latijn. Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd, met andere woorden op zoek naar het beste uit het verleden, om daar dankzij het beste van de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden van te genieten.

Dit alles zal resulteren in technologische mogelijkheden, moderne oplossingen op het gebied van communicatie, transport, inkomen, productie en verkoop.

Het leven in en het besturen van een Cittaslow is in feite een bepaalde manier om er een gewone levensstijl op na te houden in plaats van de hedendaagse trend te volgen.

En dan is uiteraard de bedoeling: minder hectisch, minder productiegericht en minder snel. Het lijdt geen twijfel dat dit menselijker, milieubewuster en verstandiger is voor de huidige en toekomstige generaties. Het project eerbiedigt kleine realiteiten in een steeds meer globaliserende wereld.

Voortreffelijkheden

Cittaslow promoot het gebruik van technologie gericht op de verbetering van de kwaliteit van het milieu en het gemeentelijk netwerk, en daarnaast het waarborgen van de vervaardiging van eerlijke voedingsproducten die bijdragen aan het karakter van de regio.

Bovendien ijveren Cittaslows voor een dialoog en goede communicatie tussen lokale producenten en consumenten. Door middel van overkoepelende ideeën ten aanzien van milieubehoud, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en de verbetering van de kwaliteit van leven, stimuleren Cittaslows voedselproducenten tot het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke technieken. Eén van de promotiemethodes is om dit te doen via de zogenaamde Presidia.

De aanduiding ‘Cittaslow’ groeit uit tot het kwaliteitsmerk van kleinere gemeenten. Alleen die met minder dan 50.000 inwoners kunnen zich aansluiten. Cittaslows zijn geen hoofdsteden of zetels van regionale regeringen, maar sterke gemeenschappen die ervoor gekozen hebben de kwaliteit van het leven van hun inwoners te verhogen en daarvoor beleid vaststellen.

Slow is beter

We leven in een tijd waarin je met één klik van je vinger enorm veel kennis en informatie kan verzamelen van internet. Aan de andere kant worden door de wereldeconomie de verschillen in cultuur en ambities steeds kleiner. Carlo Petrini van Slow Food en het Terra Madre-project gelooft dat het mogelijk is om internet te gebruiken om kleine gemeenschappen te helpen ervaringen, cultuur, de beste manier van werken en projecten uit te wisselen. Dit is het uitgangspunt van Cittaslow, het internationale samenwerkingsverband van gemeentes waar het leven heerlijk is en dat is opgericht in Orvieto in oktober1999.

Uit het Cittaslow-manifest: “Een wereldwijd netwerk bouwen om de beste manier van werken voor het besturen van een ‘langzame stad’ te delen. Vanuit de ervaring van Slow food en Cittaslow werd een nieuwe culturele en wetenschappelijke aanpak ontwikkeld: van voedsel tot landbouw, van landbouw tot het milieu, van het milieu tot leefruimte. ‘Langzame stad’ staat centraal in ‘slow’ landen en een nieuw bewustzijn”(…)

Gemeenten behouden hun gemeenschapszin

Cittaslow-gemeenten mogen nu wel niet allemaal perfect zijn, maar het zijn gemeenten die onder de invloed van Slow Food proberen het beste te halen uit de moderne tijd, terwijl ze toch hun gemeenschapszin blijven behouden. Dit komt allemaal voort uit het oorspronkelijke idee van Paolo Saturnini, de vroegere burgemeester van Greve in Chianti, dat de burgemeesters van enkele plaatsen moesten samenwerken met elkaar en met Slow Food voor het grootse gezamenlijke project Cittaslow, zelfs al lijkt een dergelijk project onrealistisch in deze snelle tijd. Nu is de samenwerking al gegroeid tot ongeveer 100 gemeentes in 11 landen. Het koppelt overheden, inwoners en leden die gezamenlijke ervaringen willen delen, waardoor het project niet meer alleen over goede kwaliteit voedsel gaat, maar nu ook duurzaamheid, gastvrijheid en sociale diensten omvat. Een nieuw soort landbouw en een ethische manier van consumeren worden ondersteund. Het doel van Cittaslow is het behouden van de identiteit en de geest van de gemeenschap ondanks de problemen van de huidige tijd, door de beste aspecten van de globalisering te gebruiken zonder zichzelf op te offeren.