10 jaar Cittaslow in Midden-Delfland – met foto-impressie

Midden-Delfland is tien jaar Cittaslow en vierde dat met een jubileumweek voor inwoners, partners en iedereen die Midden-Delfland een warm hart toedraagt. Bekijk hier de foto-impressie van de raadsleden- en supportersdag op vrijdag 15 juni.

 

Nederlandse Cittaslows

Het Cittaslow-netwerk is uitgegroeid tot 250 gemeenten in 30 landen waaronder Europa, Zuid-Korea, Canada, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Midden-Delfland was in 2008 de eerste Nederlandse gemeente die na een zware inhoudelijke audit een Cittaslow-certificaat behaalde. Als eerste Nederlandse Cittaslow is de gemeente Midden-Delfland ook meteen Cittaslow Hoofdstad van Nederland. In die hoedanigheid startte Midden-Delfland het nationaal Cittaslow netwerk in Nederland op. Zij ondersteunt andere Nederlandse gemeenten met dezelfde kwaliteit bij hun ontwikkeling tot een Cittaslow en neemt de audit voor nieuwe leden af. Na Midden-Delfland volgden Alphen-Chaam, Borger-Odoorn, Vaals en Heerde. In juni 2014 sloten ook Vlagtwedde en Bellingwedde (sinds 2018 Westerwolde) zich bij de beweging aan. Met Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Vianen en Peel en Maas (juni 2018) telt het Nederlandse Cittaslow netwerk inmiddels 10 Cittaslows. Tal van ondernemers en organisaties hebben zich inmiddels ook aangesloten bij het gedachtengoed van Cittaslow. In Midden-Delfland zijn dat er inmiddels 60. Landelijk ruim 300.

 

Cittaslow: wat heeft het Midden-Delfland gebracht?

Cittaslow is meer dan een keurmerk. Met Cittaslow is het gelukt om Midden-Delfland stevig te verankeren voor de toekomst met een unieke en krachtige identiteit. Het is een enorme aanjager voor kwaliteit en een inspiratiebron voor nieuwe activiteiten. In zowel de binnenlandse als buitenlandse Cittaslows zijn er talrijke, inspirerende voorbeelden van het terugbrengen van die typische Cittaslow-kwaliteit. Zoals de erkenning van het Midden-Delfland gebied als eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland, ondersteund door twintig overheidsorganisaties en gebiedspartijen.
De kringloopboer die innovatie en traditie hand in hand laat gaan en steeds minder krachtvoer en kunstmest toepast bij een hogere melkproductie. Boeren die hun eigen lokale zuivel- en vleescoöperaties oprichten en de mogelijkheden aangrijpen voor nevenactiviteiten in de toeristisch-recreatieve sfeer of op het gebied van zorg en welzijn. En ook de innovatieve tuinder die investeert in een biologisch, milieuvriendelijk teelproces. Cittaslow is ook omzien naar elkaar. Vrijwilligers en mantelzorgers die sociaal isolement voorkomen door mensen met elkaar te verbinden. Dat draagt bij aan kwaliteit en veiligheid. De dorpsfeesten, concerten en -musicals met honderden vrijwilligers met het landschap als theater, en de kleinschaliger initiatieven vanuit de samenleving die het wonen in de dorpen nog aangenamer maken.  Denk ook aan de aanpassing van de manier van werken in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door hergebruik van bestratingsmateriaal en duurzamer vormen van riolering. En ook: het behoud van het landschap waarvan het verkavelingspatroon uit de middeleeuwen nog zichtbaar is, de cultuurhistorie in de karakteristieke dorpjes en de productie van ambachtelijke streekproducten die hun wortels in de lokale cultuur hebben. Cittaslow is authenticiteit gecombineerd met innovatie. In het innovatieprogramma MiddeninDelfland werken agrariërs aan duurzame innovatie en economische slagkracht: klantgericht, duurzaam en energiezuinig. En bij de Boerderij van de Toekomst gaat moderne productie van gezond voedsel straks hand in hand met gastvrijheid aan bezoekers uit de stad. Zo maakt Cittaslow duurzaam leven, werken en genieten mogelijk.
Voor zowel de eigen inwoners als de stedelingen.